Κριτική 1: Η περιπέτεια μιας Λαμπάδας 14 Σεπτεμβρίου, 2017 – Κατηγορία: Κριτικές

Θέλετε μήπως να ξαναγίνετε παιδιά, έστω και για λίγο, όσο τουλάχιστον διαρκεί η ανάγνωση ενός εξαίρετου βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας; Ή μήπως έχετε κάποιο βαπτιστήρι που περιμένει τη λαμπάδα του για το Πάσχα; Η συγγραφέας Πηνελόπη Μωραϊτου κατάφερε με το αλληγορικό τούτο παραμύθι να μας παρουσιάσει με τρόπο εύληπτο και παραστατικό το κρυφό όνειρο μιας λαμπάδας, μιας μικρής τιποτένιας και χωρίς κανένα στολίδι λαμπάδας. Αφού πληρώσει το εισιτήριο στη μεγάλη και αλαζονική λαμπάδα – στρατιώτη (το εισιτήριο δεν είναι άλλο παρά δύο όνειρα και μια ευχή!!!), ξεκινά το ταξίδι προς τα Ιεροσόλυμα. Όχημα για το μακρινό ταξίδι θα είναι ένα δέμα ταχυδρομικό. Εκεί μέσα κλεισμένη θα συναντήσει ένα βιβλίο με το όνομα Αίσωπος, τον Αίολο το χαρταετό και τον Ίκαρο, το ξύλινο αεροπλανάκι.
Τι θα συμβεί όταν το δέμα φτάσει στους παραλήπτες του; Ανάμεσα σε τόσα παιχνίδια τι θέση μπορεί να έχει ένα κεράκι χωρίς στολίδια, με ξεθωριασμένο μάλιστα το κίτρινο χρώμα του; Και γιατί το κορίτσι που θα το πάρει στα χέρια του έχει το όνομα Ελπίδα; Τι είπατε; Νιώθετε πως τούτο το παραμύθι κάνει λόγο για πολύ περισσότερα από όσα σε πρώτο επίπεδο παρουσιάζει; Ακριβώς αυτό, αγαπητοί μου. Καλή ανάγνωση…
Οι εκδόσεις “Ακρίτας” σέβονται το παιδί, δείχνουν σθένος αντίστασης προς όλα αυτά τα “παιδικά” βιβλία που έχουν κατακλύσει την αγορά (που κάθε άλλο από παιδικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν). Η επιμελημένη από την Πέγκη Φούρκα εικονογράφηση συμβάλλει στο περασμα του μηνύματος της ειρήνης και του μεγαλείου που οφείλει- και τελικώς καταφέρνει- να ακτινοβολεί καθετί που είναι απλό, απέριττο.
Υ.Γ.΅Το βιβλίο φρόντισα να το διαβάσω στα παιδάκια μου, της Α’ τάξης, για να δω την αντίδρασή τους. Κατενθουσιάστηκαν…

25 Μαρ 2007 http://tera-amou.pblogs.gr/2007/03/h-peripeteia-mias-lampadas.html#comments

« Κριτική 3: 25η Μαρτίου
Κριτική 1: Ένα περιστέρι που το έλεγαν Χριστούγεννα »