Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και η Άγια Νύχτα 8 Δεκεμβρίου, 2018 – Κατηγορία: Κριτικές, Ότι Νεότερο

Ένα μικρό ποντικάκι, ο περίφημος Φον Ποντικόβεν ο 10ος, θα αποτελέσει την αφορμή για να ξεπεράσει ο μικρός Άγγελος τον φόβο του για τα πειράγματα των συμμαθητών του. Μέσα από ένα αμιγώς χριστουγεννιάτικο και ατμοσφαιρικό βιβλίο, η Πηνελόπη Μωραΐτου προσεγγίζει το πρόβλημα του bullying και κάνει ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα του Άγγελου, που είναι απολύτως κατανοητό ακόμη και από πολύ μικρά παιδιά, όπως ο τρίχρονος γιος μου.

Ο Άγγελος αγαπάει από πολύ μικρός τη μουσική και τις παραστάσεις και επιθυμεί διακαώς να τραγουδήσει στην γιορτή του σχολείου. Όμως η δυσκολία του να αρθρώσει σωστά το -σ- θα αποτελέσει ξανά αφορμή για να γελάσουν εις βάρος του οι συμμαθητές του και να αποκλειστεί από την παράσταση. Απογοητευμένος και θλιμμένος παίρνει τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι του.

Μετά από ώρες, θα ανοίξει το παραθυράκι με τον αριθμό 13 στο ημερολόγιό του κι ένα ποντικάκι θα τον παρασύρει σε ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο, στις 23 Δεκεμβρίου 1818, που, σύμφωνα με τον θρύλο, γράφτηκε το τραγούδι “Άγια Νύχτα”.

Εκεί θα παρακολουθήσουν τη σύνθεσή του και θα παραστούν στην πρώτη εκτέλεση του πασίγνωστου τραγουδιού, όπου ο Άγγελος θα πάρει το θάρρος και θα ενώσει τη φωνή του με τους δημιουργούς.

Όμως το παραμύθι δεν τελειώνει εκεί. Η ημέρα της σχολικής γιορτής φτάνει κι ο Άγγελος θα ανακαλύψει ότι όλοι μας μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από όσα φανταζόμασταν ή περιμένουν οι άλλοι από εμάς…

Στο τέλος του βιβλίου συμπεριλαμβάνονται ερωτήσεις προς συζήτηση με τα παιδιά αναφορικά με τη διαφορετικότητα και το bullying, καθώς επίσης και αυτοκόλλητα με τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας.

___________________________________________

 

Συγγραφέας:   Πηνελόπη Μωραΐτου

Εικονογράφηση:  Λιάνα Δενεζάκη –  Μάνος Κρόκος

Εκδότης: Εκδόσεις Πορφύρα

Ημ. Έκδοσης: 06/11/2018

Σελίδες:  40

 

Σύνοψη από το οπισθόφυλλο
Ο Άγγελος άπλωσε το χέρι του και άνοιξε το πορτάκι στο πανέμορφο σπιτάκι-ημερολόγιο που πάνω του είχε 24 μικρές πορτούλες, μια για κάθε ημέρα του Δεκεμβρίου μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων στις 24. Κάθε μέρα μια πόρτα και ένα δώρο έκπληξη. Έκπληκτος είδε ένα μολυβί ποντικάκι με μακριά μυτερή ουρά και ροζ αυτάκια να στρογγυλοκάθεται στο χέρι του.
Ο ποντικούλης έτριψε τα μουστάκια του και αφού έσιαξε την φορεσιά του είπε με ύφος επίσημο:
– Είμαι ο Φον Ποντικόβεν ο 10ος!
– Χαίρω πολύ κύριε Φον Ποντικόβεν 10τε. Και ποια θπουδαία δουλειά που έχετε Χριστουγεννιάτικα στο ημερολόγιο μου;
– Τι εννοείς; Στα αλήθεια δεν κατάλαβες ακόμα ποιος είμαι; Είμαι ο Φον Ποντικόβεν! Της ξακουστής οικογένειας των Ποντικόβεν από την Αυστρία. Ο προπάππος του προπάππου του προποπάππου του παππού μου, στενός συγγενής δηλαδή όχι αστεία, ήταν η αιτία που γράφτηκε το σπουδαίο χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Άγια Νύχτα» που τραγουδούν εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: abookaday.blogspot.com

« Συνέντευξη με τη συγγραφέα Πηνελόπη Μωραΐτου για το νέο βιβλίο της “Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και η Αγία Νύχτα” Πηγή: http://www.paron.gr/2018/12/14/synenteyxi-me-tin-syggrafea-pinelopi-mora-toy-gia-to-neo-vivlio-tis-quot-o-aggelos-o-pontikoven-kai-i-agia-nychta-quot/
Παρουσίαση Βιβλίου “Ο Άγγελος, ο Ποντικόβεν και μια Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια” 15-12-18 »