Η Πηνελόπη Μωραΐτου συνομιλεί με την Αργυρώ Μουντάκη 6 Μαρτίου, 2015 – Κατηγορία: Άρθρα, Ότι Νεότερο

Μία επιτυχημένη συνεργασία της Μητρόπολης Δημητριάδος με την συγγραφέα βιβλίων για παιδιά και επιστήμονα παιδικής λογοτεχνίας Δρ. Πηνελόπη Μωραΐτου μας παρακίνησε να θέλουμε να μιλήσουμε για το θρησκευτικό βιβλίο μαζί της και για τις συγκεκριμένες εκδόσεις. Τα βιβλία είναι γραμμένα και προσανατολισμένα για παιδιά και με αφηγηματική απλή μορφή πραγματεύονται ιστορίες με συγκεκριμένους ήρωες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της Χριστιανοσύνης. Η Πηνελόπη Μωραΐτου μας μιλάει για το θρησκευτικό βιβλίο εν έτει 2015 και την απήχηση αυτού.

Κυρία Μωραΐτου πόσο διαφορετικό είναι το επιστημονικό από το συγγραφικό κομμάτι στη ζωή σας;

Δεν θα έλεγα ότι είναι διαφορετικό με την έννοια ότι αν και είμαι καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας τόσο κατά την διάρκεια του πτυχίου μου, όσο και κατά την διάρκεια του Μεταπτυχιακού αλλά και του διδακτορικού μου παρακολούθησα ελάχιστα μαθήματα γλωσσολογίας. Το ενδιαφέρον μου και το επίκεντρο των σπουδών μου ήταν η λογοτεχνία. Έτσι σε όλη την διάρκεια των σπουδών μου διάβασα πάρα πολύ λογοτεχνία, έκανα αναλύσεις αλλά και παρουσιάσεις λογοτεχνικών έργων και μάλιστα είχα την ευκαιρία να πάρω αρκετά μαθήματα δημιουργικής γραφής που με έφεραν πολύ πιο κοντά στην ιδιότητα του συγγραφέα. Ήταν βέβαια ξενόγλωσση λογοτεχνία ενηλίκων αλλά η λογοτεχνία είναι λογοτεχνία είτε απευθύνεται σε ενήλικες είτε σε παιδιά. Το ταξίδι, το όνειρο, η μαγεία, αυτό το παράθυρο στον κόσμο είναι πάντα το ίδιο.

Η συνεργασία σας με την Μητρόπολη Δημητριάδος πώς ξεκίνησε;

Υπήρξα στενή συνεργάτης της Μητρόπολης Δημητριάδος για αρκετά χρόνια μέσα από την διοργάνωση των πολύ πετυχημένων Θερινών σχολείων με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός και Εκπαίδευση» και «Εργάζεσθαι και φυλάσσειν» αλλά και των δύο διεθνών συνεδρίων για τον Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό και την Εκπαίδευση που έγιναν υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας αλλά και με την συμμετοχή και συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έτσι όταν προέκυψε η ανάγκη ανανέωσης του κατηχητικού υλικού απλώς ανανέωσα την συνεργασία μου αυτή τη φορά με την συγγραφική μου πλέον ιδιότητα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου τόσο στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο όσο και στον υπεύθυνο κατηχητικού σχεδιασμού Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Κιαμέτη που μου εμπιστεύτηκαν αυτό το έργο.

Σε τι στοχεύετε με την έκδοση θρησκευτικών βιβλίων;

Να φτάσει ο λόγος του Θεού σε κάθε ελληνικό σπίτι, και να γίνει το φως που θα οδηγεί γονείς και παιδιά στο δρόμο της ζωής τους.

Ο κόσμος πιστεύετε εν έτει 2015 ενδιαφέρεται για το θρησκευτικό βιβλίο;

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε στην ηλεκτρονική εποχή της εικόνας και της γρήγορης πληροφόρησης. Εικόνες, εντυπώσεις, τάσεις και απόψεις όσο γρήγορα έρχονται σε μας άλλο τόσο γρήγορα χάνονται, φεύγουν ξεχνιούνται. Αφενός μεν γιατί το μυαλό αδυνατεί να συγκρατήσει όλο αυτό τον όγκο των δεδομένων αφετέρου δε γιατί όλη αυτή η υπερπληροφόρηση μας πνίγει χωρίς να δίνει σαφείς απαντήσεις στα επιτακτικά ερωτήματα και τις αναζητήσεις του σύγχρονου ταλαιπωρημένου και προβληματισμένου ανθρώπου που βλέπει γύρω του ότι ήξερε μέχρι τώρα είτε να αλλάζει είτε να είναι υπό αμφισβήτηση, είτε ακόμα και να καταρρέει. Το θρησκευτικό βιβλίο έρχεται να αγγίξει την ψυχή του κουρασμένου αναγνώστη, να προσφέρει ένα πνευματικό ταξίδι φωτισμένο από το λόγο του θεού και υπό αυτή την έννοια γαλήνη ψυχής και απαντήσεις στις πνευματικές αναζητήσεις και τα ψυχικά αδιέξοδα.

Τι προετοιμασία απαιτεί η έκδοση ενός θρησκευτικού βιβλίου;

Εάν πρόκειται για ένα θρησκευτικό παραμύθι η συνταγή είναι η ίδια με όλα τα άλλα βιβλία. Έμπνευση, φαντασία, χρώματα και αγάπη για τα παιδιά. Εάν όμως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο όπως τα κατηχητικά βοηθήματα τότε απαιτείται αρκετό διάβασμα, έρευνα και προσοχή στην διατύπωση των θρησκευτικών εννοιών. Κατά τα άλλα θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η έκδοση των θρησκευτικών βιβλίων δεν διαφέρει διαδικαστικά σε τίποτα από την έκδοση οποιουδήποτε άλλου βιβλίου.

Μιλήστε μας για τα τέσσερα βιβλία της σειράς αυτής.

Το πρώτο βιβλίο της σειρά των κατηχητικών βοηθημάτων έχει τον τίτλο «Ο Νικόλας γράφει το Ημερολόγιο του Ουρανού.» Μέσα από τις περιπέτειες και τις σκανδαλιές του μικρού Νικόλα και των φίλων του τα παιδιά γνωρίζουν το λόγο του Θεού και τις Χριστιανικές γιορτές του χρόνου γεμίζοντας την ψυχούλα τους με αγάπη για τους ανθρώπους και πίστη για τον Θεό.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς των κατηχητικών βοηθημάτων έχει τίτλο «Χριστός ο Παντοτινός μας Φίλος». Και σε αυτό το βιβλίο πρωταγωνιστής είναι ο μικρός Νικόλας που α αυτή την φορά βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα, στους Αγίους Τόπους που έζησε, δίδαξε και μαρτύρησε ο Χριστός. Μέσα από την αναζήτηση ενός θησαυρού ο Νικόλας και η παρέα του θα ανακαλύψουν τον θησαυρό της πίστης στο Θεό αλλά και ένα μυστικό καλά κρυμμένο για χρόνια.

«Αγία Γραφή ένα βιβλίο Θησαυρός» είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου της σειράς των κατηχητικών βοηθημάτων και απευθύνεται σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Είναι πραγματικά ένα βιβλίο γεμάτο χρώμα και δραστηριότητες που σκοπό έχει με έναν ευχάριστο και χαρούμενο τρόπο να καλωσορίσει τα παιδιά στην μεγάλη οικογένεια της εκκλησίας του Χριστού μας. Με τρόπο απλό σαν παραμύθι τα παιδιά γνωρίζουν τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης αλλά και όλα όσα έκανε όσο ζούσε ο Χριστός.

Το τέταρτο βιβλίο είναι ένα βιβλίο δραστηριοτήτων και κατασκευών για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Ζωγραφική, σταυρόλεξα, λαβύρινθοι, αυτοκόλλητα, και κατασκευές είναι συγκεντρωμένα σε αυτό το βιβλίο που σκοπό έχει να χαρίσει στα μικρά παιδιά ώρες χαράς και ξεγνοιασιάς αλλά παράλληλα να τα διδάξει το λόγο του Θεού.

Στις ιστορίες των βιβλίων σας ήρωας είναι ο Νικόλας. Γιατί ένα αγόρι;

Καταρχάς ο Νικόλας δεν είναι μόνος του, στις σκανδαλιές, τις περιπέτειες και τις ανακαλύψεις του τον συνοδεύουν οι αδελφές του η Άννα και το Μαράκι. Είναι οι μπελάδες του όπως λέει αλλά τις υπεραγαπά και είναι αυτό που λέει και ο λαός μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε όπως όλα τα αδέλφια. Όμως στην πραγματικότητα πρωταγωνιστής σε αυτές τις ιστορίες είναι η οικογένεια. Η παραδοσιακή ελληνική οικογένεια με τον παππού και την γιαγιά αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι της. Ο Νικόλας είναι ευτυχισμένος, χαρούμενος και σκανδαλιάρης γιατί αντλεί αυτοπεποίθηση και σιγουριά από την οικογένεια του που με όλες τις γκρίνιες της μαμάς ή τις μουρμούρες και τις συμβουλές της γιαγιάς Μαρούσας είναι ενωμένη και αγαπημένη.

Νιώθετε ότι οι γονείς διστάζουν να πάνε τα παιδιά τους στο κατηχητικό;

Όχι, το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι τάξεις κατηχητικού προσχολικής ηλικίας είναι οι πολυπληθέστερες. Οι γονείς γνωρίζουν την σημασία και την σπουδαιότητα του κατηχητικού για τη ζωή του παιδιού. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε την σημασία, την σπουδαιότητα και την αξία του έργου των κατηχητών οι οποίοι αφιερώνουν εθελοντικά των ελεύθερο χρόνο τους για να διδάξουν τα παιδιά το λόγο του Θεού και είναι πραγματικά αξιέπαινοι.

 

Ξεχωρίζετε πέντε βιβλία που σας έχουν καθορίσει;

Αγαπώ πολύ την λογοτεχνία και κάθε βιβλίο για μένα είναι ένα ταξίδι, μια αναζήτηση που οδηγεί τελικά μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα σε μια δική μου αναζήτηση και ενδοσκόπηση.

Από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι η Αιολική Γη του Βενέζη, Το Αμάρτημα της Μητρός μου του Βιζυηνού, Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη αλλά και Τα Σταφύλια της Οργής του Steinbeck, Walden του D. Thoreau και το Ulysses του J. Joyce.

Που μπορούν να βρουν οι αναγνώστες σας τα βιβλία σας;

Σε όλα τα βιβλιοπωλείο μπορούν να προμηθευτούν τα παραμύθια και τα βιβλία δραστηριοτήτων. Τα κατηχητικά βοηθήματα στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Η εικονογράφηση των βιβλίων αυτών είναι αρκετά πλούσια. Συνεργάζεστε με τους εικονογράφους των βιβλίων σας ή περιορίζεται ο κάθε δημιουργός στο δικό του αντικείμενο;

Η αλήθεια είναι ότι πάντα επιθυμώ να έχω πολύ στενή σχέση με τον εκάστοτε εικονογράφο αλλά και τον γραφίστα ιδιαίτερα όταν ετοιμάζω ένα βιβλίο που έχει και δραστηριότητες. Βέβαια αυτή η σχέση δεν είναι πάντα εφικτή γιατί θα πρέπει να υπάρχει και η σχετική χημεία ανάμεσα σε συγγραφέα και εικονογράφο διαφορετικά ο καθένας περιορίζεται στο ρόλο του. Στα περισσότερα βιβλία μου έχω πετύχει να έχω μια εξαιρετική σχέση με την εικονογράφο των βιβλίων μου την κυρία Πέγκυ Φούρκα. Με την κυρία Φούρκα τολμώ να πω ότι ονειρευόμαστε μαζί και ξαναγινόμαστε παιδιά και αυτό είναι πραγματικά ευλογία. Ξέρετε πιστεύω πολύ στην συνεργασία και με την κυρία Φούρκα έχουμε δέσει σαν ομάδα όπως και με την κυρία Παπαδάκη που επιμελήθηκε γραφιστικά τα βοηθήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Υπάρχει κάτι που σχεδιάζετε αυτήν την περίοδο και είναι ανακοινώσιμο;

Από τις εκδόσεις Πορφύρα θα εκδοθεί ένα παραμύθι μου με τον τίτλο «Η Περιπέτεια μιας σημαίας το 40» και ένα βιβλίο δραστηριοτήτων. Επίσης για την επόμενη χρονιά ετοιμάζουμε ακόμα δύο κατηχητικά βοηθήματα ένα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και ένα για παιδιά του Δημοτικού

Σας ευχαριστώ πολύ, καλή και δημιουργική συνέχεια!

_

γράφει η Αργυρώ Μουντάκη

Πηγή: http://tovivlio.net/

« 2ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στην Αθήνα!!! Οκτώβριος 2014 – Μάιος 2015
Digital vs. Print: The Book Battle Rages On »