Πασχαλιάτικα Παιχνιδίσματα 11 Απριλίου, 2019 – Κατηγορία: Ότι Νεότερο, Συνεντεύξεις

Η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης πλησιάζει κι έτσι σκέφτηκα σιγά σιγά να ξεφυλλίσουμε στα επόμενα άρθρα μου, κάποια από τα πασχαλινά παραμύθια που έχουν κάτι ουσιαστικό να αφήσουν στους μικρούς μας φίλους.

Το πρώτο πασχαλινό δημιούργημα, που μου ήρθε στα χέρια, ήταν τα Πασχαλιάτικα Παιχνιδίσματα από τις εκδόσεις Ουρανός ,της αγαπημένης συγγραφέως Πηνελόπης Μωραΐτου, η οποία με μεγάλη μαεστρία παντρεύει το παλιό με το καινούργιο, μέσα από τις φράσεις της, που θυμίζουν κέντημα παράδοσης κι εθίμων πάνω σε καιρούς μοντέρνας κοπής.

Το βιβλίο ξεκινά από την αρχή της Σαρακοστής και ολοκληρώνεται στην Ανάσταση, όμως δεν κουράζει με άσκοπες πληροφορίες μιας κι από το έθιμο των χαρταετών και της κυρά Σαρακοστής, με τη βοήθεια του ημερολογίου, στο οποίο γράφει ο ένας από τους μικρούς ήρωες του βιβλίου, μας μεταφέρει με μιαν ανάσα στο Σάββατο του Λαζάρου και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Βήμα βήμα μας καθοδηγεί σε κάθε μέρα της πιο σημαντικής εβδομάδας, με λόγο λιτό κι απέριττο, που στόχο έχει να μην κουράσει το παιδί μα να το βοηθήσει να αποστηθίσει τη διαδρομή ως την Ανάσταση πιο εύκολα.

Μέρες γεμάτες μυρωδιές, χρώματα, ανοιξιάτικη αύρα , χίλια δυο έθιμα και όμορφες ιστορίες στις μέρες των διακοπών θα περάσουν ο Κωνσταντίνος και η Νεφέλη, ενώ οι εκφράσεις του παππού και της γιαγιάς σε κάνουν να γελάς μέχρι τα αυτιά και σου μαθαίνουν χρήσιμα πολλά.

Η εικονογράφηση της Πέγκυς Φούρκα ιδανική τόσο- όσο δίνει χώρο στις λέξεις να αφεθούν, μα να μη μακρηγορήσουν, ενώ ταυτόχρονα δίνει αφορμή στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν στις πινελιές της αγιογραφίας μέσα από τη ζωγραφική, που εκείνα θα χρωματίσουν. Αντιστοιχίσεις, σταυρόλεξα, λαβύρινθοι, κρυπτόλεξα , σπαζοκεφαλιές δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι λιλιπούτειοι φίλοι μας, τη Μ. Εβδομάδα, διασκεδάζοντας.

Σε λίγο καιρό τα σχολεία κλείνουν και οι μικροί μαθητές θα έρθουν αντιμέτωποι με ατελείωτες ώρες χαλάρωσης που θα τους οδηγήσει στην διασκέδαση μέσω της τεχνολογίας , η οποία δυστυχώς τους καθηλώνει. Τι πιο όμορφο να χαρίσουμε στα παιδιά μας μα και στα βαφτιστήρια μας ένα πασχαλινό βιβλίο.

Γράφει η εκπαιδευτικός Γεωργία Παράσχου

Πηγή: Thessalikipress.gr

« Συνέδριο Στελεχών Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος
Η Πηνελόπη Μωραϊτου μιλάει στην Μαρία Κυπραίου »