Πηνελόπη Μωραΐτου: «Χωρίς την ιστορία μας δεν έχουμε ταυτότητα, παρελθόν άρα και μέλλον» 3 Οκτωβρίου, 2019 – Κατηγορία: Ότι Νεότερο

Με αφορμή την εθνική γιορτή της 25η Μαρτίου η Πηνελόπη Μωραΐτου συγγραφέας του παραμυθιού «Η Ελευθερία και το Ταξίδι της Ελληνικής Σημαίας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα μιλά στη Σοφία Παππά για όλα: Για την ανάγκη να γνωρίζουμε τους αγώνες των προγόνων μας, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο.

Πώς μια εκπαιδευτικός αποφασίζει να γίνει συγγραφέας;
Για να γίνει κάποιος εκπαιδευτικός θα πρέπει να έχει απέραντη αγάπη στα παιδιά και στα βιβλία. Αγάπη για τα παιδιά, επίσης, σημαίνει υπομονή και μεγάλη φαντασία. Φαντασία όμως γεννούν και τα βιβλία, ειδικά τα παραμύθια.

Ακριβώς τα ίδια συστατικά χρειάζονται για να γίνει κάποιος συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω ποιο ήρθε πρώτο, καθώς από μικρή έγγραφα μικρές ιστορίες και οι εκθέσεις μου ήταν γεμάτες περιπέτεια.

Ένα πάντως είναι σίγουρο! Η αγάπη μου για τα παιδιά και για τα παραμύθια είναι απέραντη και έτσι οδηγήθηκα στην συγγραφή παιδικών ιστοριών.

Ποια είναι η πλοκή του βιβλίου σας «Η Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας»; 

Το βιβλίο σε πρώτη ανάγνωση πραγματεύεται το φανταστικό ταξίδι της μικρής Ελευθερίας στο χρόνο και στην ελληνική ιστορία, πάνω σε μια ελληνική σημαία. Η μικρή Ελευθερία θα συναντήσει σημαντικές μορφές της ελληνικής ιστορίας: από το Ρήγα Βελεστινλή έως και τους φοιτητές στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Σημειολογικά και σε δεύτερη ανάγνωση το βιβλίο θέλει να τονίσει την αγάπη για την ελευθερία που ώθησε τους έλληνες σε όλους τους αγώνες του έθνους.

Όμως σε μια τρίτη ανάγνωση το βιβλίο θέλει να αναδείξει την σημασία των εθνικών εορτών, όχι απλά ως μια ρουτίνα και υποχρέωση, αλλά ως εσωτερική ανάγκη και ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμών στους αφανείς ήρωες που αγωνίστηκαν για να υπάρχει σήμερα στους χάρτες η Ελλάδα ως ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος.

Τι μαθήματα, χρήσιμα για τη ζωή τους, μπορούν να πάρουν τα παιδιά γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου μας; 

Χωρίς την ιστορία μας δεν έχουμε ταυτότητα, παρελθόν άρα και μέλλον. Είναι λοιπόν αδιανόητο να μην γνωρίζουμε σε βάθος την ιστορία της πατρίδας μας όταν αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός και γίνεται αντικείμενο μελέτης από όλους τους λαούς του πλανήτη.

Θα μπορούσατε να προτείνετε στους γονείς-αναγνώστες δύο δραστηριότητες που θα κάνουν μαζί με τα παιδιά, αφού ολοκληρωθεί η ανάγνωση του βιβλίου σας;   

Να επισκευτούν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου και αντικείμενό του έχει την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού από την περίοδο της τουρκοκρατίας και φραγκοκρατίας, την Επανάσταση του 1821 μέχρι την δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους και την πολιτική, κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του Ελληνισμού έως και σήμερα.

Να συζητήσουν με τα παιδιά για την ζωή ενός από τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

Υπάρχει κάποιο μυστικό ώστε να γίνει αγαπητό ένα βιβλίο στα παιδιά; 

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως μυστικό. Όταν οι γονείς είναι αναγνώστες και φίλοι του βιβλίου, τότε και τα παιδιά θα μάθουν να διαβάζουν λογοτεχνία. Συζητάμε με τα παιδιά μας ένα καλό λογοτεχνικό βιβλίο που διάβασαν, τι τους άρεσε περισσότερο, τα χαρακτηριστικά του ήρωα ή της ηρωΐδας και στοιχεία για την πλοκή. Πάμε με τα παιδιά μας συχνά στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς και τα αφήνουμε να ξεφυλλίσουν τα βιβλία και να διαλέξουν αυτό που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον. Είμαστε συχνοί επισκέπτες σε εκθέσεις βιβλίου με τα παιδιά μας. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε σε βιβλιοπαρουσιάσεις, έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τον/την συγγραφέα και να συζητήσουν μαζί του/της. 

Να περιμένουμε και άλλα «ιστορικά παραμύθια» από εσας;  

Ελπίζω πως ναι. Είναι στη σκέψη και τις επιθυμίες μου.

Πηγή: now24.gr

« Μία κόκκινη κλωστή δεμένη από την Πηνελόπη Μωραΐτου
Πηνελόπη Μωραΐτου: «Τα βιβλία είναι ένας πλούτος που κανείς δεν μπορεί να τον κλέψει από τα παιδιά» »